ADAM SMITH SZEF KUCHNI W RESTAURACJI WOVEN

Zarezerwuj

SZEF KUCHNI
W COWORTH PARK HOTEL

W TYM RESTAURACJI WOVEN BY ADAM SMITH

Adam Smith jest obecnie uważany za jednego z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii, kierującego się etosem „smak jest królem” i cieszącego się reputacją mistrzowskiego, opartego na klasyce gotowania z nowoczesną prezentacją.

W 2004 roku Adam otrzymał swoją pierwszą szansę i dołączył do The Ritz pod okiem szefa kuchni Johna Williamsa, gdzie powierzono mu odpowiedzialność za spiżarnię. Do 2012 roku był zastępcą szefa kuchni w The Ritz, mając na swoim koncie wiele nagród kulinarnych, w tym tytuł Młodego Szefa Roku Observer Food Monthly. W tym samym roku Adam wygrał stypendium Roux Scholarship, co skłoniło Michela Roux Sr do nazwania go „kimś, kogo warto obserwować”.

W 2013 roku Adam dołączył do The Devonshire Arms jako szef kuchni, nadzorując wszystkie operacje gastronomiczne, w tym The Burlington Restaurant, Devonshire Brasserie oraz obsługę konferencji i bankietów. W tym czasie The Burlington Restaurant było jedyną nową restauracją, która otrzymała upragnione cztery rozety AA w przewodniku ze stycznia 2015 roku. W 2016 roku Adam dołączył do jedynego wiejskiego hotelu wchodzącego w skład Dorchester Collection, Coworth Park, jako szef kuchni nadzorujący wszystkie operacje kulinarne, ze szczególnym naciskiem na Restaurant Coworth Park.

W 2017 roku Adam został ogłoszony Mistrzem Sztuki Kulinarnej przez Królewską Akademię Sztuki Kulinarnej, najwyższe brytyjskie wyróżnienie kulinarne i hotelarskie, przyznawane tylko co cztery lata. W 2018 roku Restaurant Coworth Park otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin w przewodniku Michelin UK & Ireland. Adam został uhonorowany tytułem Szefa Kuchni Roku podczas The Hotel Cateys 2018, a jurorzy opisali go jako „prawdziwą całość”, chwaląc jego intuicyjne, adaptacyjne i pełne pasji podejście do zarządzania zespołem w Restaurant Coworth Park. W 2019 roku Adam znalazł się na krótkiej liście nominowanych do tytułu Najlepszego Szefa Kuchni w plebiscycie GQ Food & Drink Awards.

Restaurant Coworth Park została zamknięta latem 2022 roku, aby zrobić miejsce dla nowej restauracji w Coworth Park: Woven by Adam Smith.

Woven by Adam Smith, która została otwarta we wrześniu 2022 roku, oferuje gościom niezapomniane doznania kulinarne w oszałamiającej nowej przestrzeni z widokiem na 240 akrów malowniczego parku Berkshire. Menu Adama to gobelin znanych smaków, na nowo wyobrażonych w nieoczekiwany sposób, łączący klasykę z nowoczesnymi akcentami i warstwami osobistych doświadczeń. Najwyższej jakości produkty z brytyjskiej spiżarni stanowią inspirację dla sezonowo zmieniających się menu.

Woven by Adam Smith otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin w 2023 roku, zaledwie sześć miesięcy po otwarciu. W 2024 roku restauracja zdobyła 5 rozet AA podczas prestiżowej gali AA Hospitality Awards, dołączając do elitarnego grona zaledwie 19 brytyjskich restauracji, które osiągnęły to wyróżnienie. W tym samym roku Adam zaprezentował swoje talenty kulinarne w programie BBC Two „Great British Menu”. Rywalizując z 32 najlepszymi szefami kuchni w Wielkiej Brytanii, Adam wywalczył miejsce na prestiżowym bankiecie, który odbył się w rezydencji Ambasadora Brytyjskiego w Paryżu.

 

Już 2 czerwca Adam będzie gotował specjalnie dla Was!